english

Mevr. J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948)

Mevr. J.M.C. Kloppenburg-Versteegh
(1862-1948)

De boeken van mevrouw Kloppenburg

Het leven van de Europeesche vrouw in Indië
Als een wijze en ervaren vriendin gaf mevrouw Kloppenburg in dit handboek uit 1913 haar lezeressen raad en advies. Hoe ga ik om met kokkie? Wanneer draag ik Europese kleding? Bevordert het de huiselijke vrede om mijn echtgenoot tegen te spreken?

De platen-atlas
Het kruidenboek van mevrouw Kloppenburg was nauw verbonden met de platenatlas. Gaf het kruidenboek aanwijzingen voor het gebruik van de planten, in de atlas waren de afbeeldingen ervan op te zoeken. Bij iedere afbeelding stond de naam in verschillende talen vermeld. Zo kon men de planten zelf vinden en daarmee de geneeskrachtige recepten bereiden, iets dat tijdens de Japanse bezetting van onschatbare waarde zou zijn.

Indische Planten en haar Geneeskracht
De eerste editie van dit belangrijke werk over geneeskrachtige planten en kruiden verscheen in 1907 bij Masman & Stroink, op Semarang. Het boek zou decennia lang herdrukt worden; nog in de jaren '80 van de vorige eeuw verscheen er een editie in het Bahasa Indonesia. De grootste bekendheid kwam onder de titel Wenken en raadgevingen.

Eene Nabetrachting
In 1940 verscheen deze brochure, waarin de schrijfster gepassioneerd het nut van Indische geneeskrachtige planten verdedigde. God, haar moeder en 'ons mooie Indië' hadden haar het nut van deze planten laten kennen. Hoe konden anderen het nut dan nog betwijfelen?
[Copyright © 1999/2009]       laatste update: 12.07.2009    [sitemap]
Damescompartiment Online

nieuwNieuws!

boekcassette auteur wie was zij? haar boeken foto-album voorpublicatie bij Xotus u weet iest? aanbevolen home

naar het Damescompartiment!