english

Mevr. J.M.C. Kloppenburg-Versteegh (1862-1948)

Mevr. J.M.C. Kloppenburg-Versteegh
(1862-1948)

De Platen-atlas

In de kleurrijke platenatlas die bij het kruidenboek hoorde, was een selectie planten en kruiden afgebeeld. Dat was al zo in de eerste atlas, die door mevrouw Kloppenburg zelf getekend was. De editie van 1934 noemde de naam van iedere plant, kruid, wortel of blad in verschillende talen: het Nederlands, Javaans, Soendanees en Latijn. Zo vormde de platenatlas een mooie illustratie bij het kruidenboek. De lezer/es die beide boeken combineerde, kon op deze manier gemakkelijk de juiste plant voor het recept identificeren. Tegelijkertijd was de atlas een bijzonder studieboek van de Indische flora.

Het was de keuze van mevrouw Kloppenburg om beide boeken apart te laten verschijnen. In het voorwoord van de eerste druk van het kruidenboek schreef ze:

"Bij deze uitgave is ter verduidelijking mede verkrijgbaar gesteld een boek, waarin de planten in kleuren zijn afgedrukt. Gaarne had ik er één werk van gemaakt, maar daar het boek dan te duur zou worden en niet onder ieders bereik zou zijn, heb ik er twee werken van moeten maken."

Goede exemplaren van de platenatlas zijn tegenwoordig schaars en prijzig. Een antiquair vraagt al gauw enkele honderden guldens. Ironisch genoeg kost de combinatie nu meer dan wanneer beide boeken samen in een band waren gepubliceerd.
[Copyright © 1999/2009]       laatste update: 12.07.2009    [sitemap]
Damescompartiment Online

nieuwNieuws!

boekcassette auteur wie was zij? haar boeken foto-album voorpublicatie bij Xotus u weet iest? aanbevolen home

naar het Damescompartiment!